Seveda smo ljudje po naravi takšni, da se pritožujemo, stalno nekaj ‘jamramo’, nič nam ni všeč, v službi nas preveč ‘matrajo’, plače pa so slabe, denarja ni nikjer, nič spodobnega si ne moremo privoščiti! Kaj res?

Trgovskih centrov je danes mnogo, že pri nas v Kranju je kar nekaj teh trgovskih središč. Imamo vse, od dveh velikih Mercatorjev, do Merkurja, Big banga, pa Lidla in Eurospina, ne smem pozabiti tudi Tuša, Obija, Müllerja in seveda nenazadnje je tu še novi nakupovalni center Qlandija, kjer je tudi že tretja Sparova trgovina1. Torej ogromno enih trgovin, očitno tudi veliko število delovnih mest, neskončne trgovske površine, ampak mi smo še vedno brez denarja! Parkirišča pa vedno, ampak vedno polna. To me vedno znova začudi, saj ni važno, koliko je ura in če bi se sedaj, sredi dopoldneva peljala mimo katerega izmed teh nakupovalnih središč, bi videla ogromno parkirane pločevine. Ali vsi ti ljudje dejansko res toliko kupujejo ali pa si stvari le ogledujejo? Saj namreč vsi tako tarnamo, da denarja ni! Kako da ne?

Vrste pred banko za vpis delnic NKBM so še daljše, kar pomeni, da denar je. Nekaj tisoč Slovencev gre letos za Novo leto v Beograd, Bratislavo, Prago2, kar spet pomeni, da denar je. Tudi pretekli novembrski prazniki so bili po številu prodanih aranžmajev, kot pravijo različne turistične agencije, zelo uspešni, kar še enkrat znova pomeni, da denar je. Nekateri kupujejo hlače za 200, torbice za 100 in mobilne telefone za 400 eurov, hmmm…spet – denar je.

Ampak povprečje je popolnoma drugačno, saj si danes veliko ljudi ne more privoščiti spodobnega dopusta poleti in jim ne preostane drugega kot, da ostanejo doma. Niti na pamet jim ne pade razmišljanje o majskih, novoletnih in drugih praznikih. Večina mora, ko prejme v roke plačilno listo, res dobro razmisliti, kam in kako z denarjem. Večina si ne kupuje oblek vsak mesec. Večini je pomemben vsak cent. Večina si ne more privoščiti zdravega prehranjevanja, saj to preveč stane. Večina ne more svojih otrok vpisati v vse možne krožke, ker tudi to stane.

Vem, da ne znamo biti hvaležni za tisto, kar nam je dano in veliko stvari jemljemo za samoumevne in si tudi ne predstavljam in ne bi rada živela v družbi, kjer so vsi enaki3, a razmišljati in se vedno znova ukvarjati s tem, ali bo človek prišel do konca meseca in sit dočakal naslednjo plačo, se mi včasih zdi tako človeka nevredno življenje…

 1. a sem naredila reklamo vsem ;) [nazaj]
 2. seveda gre za najcenejše destinacije, luksuza raje ne bi omenjala [nazaj]
 3. tukaj mislim na finančni položaj [nazaj]
 • Share/Bookmark


9 odgovorov v “Imamo denar ali ne?”

 1.   vesna pravi:

  hehe hudo si napisala, točno tko je, vsi neki jamramo, v nedeljo pa navalimo na cityparke ipd, da ne govorim o mobitelih, ker sem ravno pred nakupom novega in že vem, da bom dala preveč… :P

 2.   lordwales pravi:

  Će delamo – ga imamo!

 3.   ninaa pravi:

  Malo smesna kombinacija,ja,nimamo, a vedno polna parkirisca…poglej, nekateri hodijo samo gledat, drugi v nakupovalno sredisce na kavo, tretji po ene zvecilne gumije, naslednji je sel samo po kruh in nekdo je pa res zapravil 500eur tam…Razlicno. Jaz si zelim,da bi vsaj enkrat bila ena izmed tistih ki bi lahko zapravila 500eur tam ;)

 4.   senorita pravi:

  @vesna: upam, da ne boš preveč zapravla za mobitel ;)

  @lordwales: res je, ampak koliko?

  @ninaa: včasih enostavno res ne morem verjet, da so vsa parkirišča povsod polna, ampak verjetno je res, da nekateri hodijo samo gledat. Upam, da boš imela možnost enkrat zapravit 500 eurov :D

 5.   ninaa pravi:

  to je tko misljeno, za popoldanski sprehod :lol: Za tisto slucajno sopingiranje, ne za nakup nekih zivljenskih potrebscin :lol:

 6.   senorita pravi:

  @ninaa: ja vem, kaj si mislila ;) upam, da tudi to kdaj pride :D ne bi blo slabo kr tkole en popoldne zapravit 500 eurčkov ;)

 7.   bamboo pravi:

  ja to se tudi sama sprasujem, trgovine rastejo kot gobe po dzju, ljudje govorijo, da denarja ni, a stacune so polne :(

 8.   bamboo pravi:

  ps: ampak kaksen shopping pa tudi kdaj pa kdaj ni slab

 9.   senorita pravi:

  @bamboo: res je, na cajte paše kak shopping :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !