No, pa tudi danes nadaljujmo z veselim decembrom. A tokrat se podajmo malo po svetu in si poglejmo, kakšna so božična drevesca / novoletne jelke1 v ostalih prestolnicah. Najprej pa seveda ne smemo mimo naše :)

LJUBLJANA Kot verjetno že veste, našo prestolnico letos krasi 20-metrska smreka z Dolenjske. Lučke so baje2 zažarele včeraj. Tule pa slika osvetljene Ljubljane izpred nekaj let.

vir

LONDON Že od leta 1947 naprej dobi London vsako leto v dar božično drevesce od Norvežanov. Na ta način se Norvežani Britancem zahvalijo za vso podporo v Drugi svetovni vojni. Letos bodo lučke prvič zasvetile 6. decembra.

vir

MOSKVA S postavitvijo novoletne jelke na Rdečem trgu, se v Moskvi začnejo novoletne prireditve.

vir

WASHINGTON D.C. V Združenih državah Amerike vsako leto veliko božično drevo v bližini Bele hiše okrasijo kot “National Christmas Tree”. Zraven tega drevesa pa stoji več manjših drevesc, ki predstavljajo 50 držav. Lučke prižge predsednik, tradicija pa traja že od leta 1923.

vir

PRAGA Tudi v Pragi so že zasvetile lučke na božičnem drevesu, in sicer jih je v soboto prižgal župan Pavel Bem s pomočjo otrok. Lučke so prižigali postopoma, korak za korakom.

vir 

TOKIO V Tokiu najdemo vsaj deset božičnih dreves, eno izmed njih je “Tokyo Tower Christmas Tree”, ki je visoko 18 metrov in je eno izmed največjih v Tokiu, okrašeno pa je s približno 18.000 lučkami.

vir

No, to je le nekaj prestolnic za vzorec, lahko pa bi še nadaljevali ;) Kakšne lučke pa bodo svetile pri vas (ali pa že svetijo ;) )?

 1. odvisno, kateri izraz uporabljate [nazaj]
 2. baje zato, ker jih sama še nisem videla :) [nazaj]
 • Share/Bookmark


6 odgovorov v “Prestolnice sveta v lučkah”

 1.   MATEj pravi:

  Lepo, lepo imajo… bil včeraj na prižigu luči v Ljubljani… res je krasno, smao še sneg pada, a več o przanikih po svetu sem pisal te dni tudi sam: http://www.najblog.com/matejp MATEj

 2.   lordwales pravi:

  Senorita pošlji to kakšnemu časopisu, mogoče bodo objavili. Nisem še zasledil da bi kakšne časopsi imel reportažo o božičnih jelkah širom sveta.

 3.   vesna pravi:

  preveč posekanih smrek in preveč lučk za moj okus :P je pa zanimivo videti razlike ..

 4.   senorita pravi:

  @MATEj: pridem kmalu pogledat Ljubljano od blizu ;)

  @lordwales: ah, mislim, da tega tudi ne bi objavili :)

  @vesna: zanimivo je, da ima večina drevesc neko svojo zgodbo :) sicer pa ja, veliko posekanih smrek in še več porabljenega denarja za lučke oz. osvetljavo.

 5.   bamboo pravi:

  to nedeljo verjetno grem pogledati kako kaj sveti v ljubljani :)

 6.   senorita pravi:

  @bamboo: tudi jst imam nedeljo v planu, upajmo da ‘rata’ :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !