‘Moderne stvari’ na vseh področjih izrinjajo1 tiste tradicionalne. Navadnih pisem skoraj več ne pošiljamo, saj je tu elektronska pošta, fiksne telefone v večini uporabljamo samo še v službi, kadar namreč kličemo družinske člane in prijatelje, je tu naš zvesti mobitel, znancev ali sorodnikov, ki se nahajajo v tujini skoraj ne kličemo več. Zakaj bi le? Saj imamo msn in Skype. Izostanek otroka od šolskega pouka ne opravičiš več tako, da pokličeš učiteljico/profesorico, temveč ji enostavno pošlješ sms. Videorekorderjev ne uporabljamo več, saj so tu dvd playerji. In novic več ne prebiramo tako, da si vzamemo čas za listanje časopisa, ampak preprosto klikamo z miško.

To mi ni všeč. Tudi sama zjutraj novice dneva največkrat preletim kar na internetu in se tako seznanim z dogodki v svetu. Ampak vendarle ga ni čez vonj svežega časopisa, ni ga čez občutek, ko se ob jutranji kavi2 lotiš listanja strani in požiraš črke z očmi. Tega mi vsi internetni novičarski portali ne morejo nadomestiti. Ne morejo mi nadomestiti reševanja križanke, težav ob listanju prevelikih časopisov in tudi ne včasih že nekoliko črnih blazinic mojih prstov, ko obrnejo zadnjo stran.

vir

Ne vem, koliko je pri nas še gospodinjstev, ki vsak dan prejmejo nov izvod časopisa in koliko je ljudi, ki vsaj nekajkrat na teden kupijo katerega izmed dnevnikov, niti se mi teh podatkov ni dalo preverjati, a zdi se mi, da se število ljudi, ki dnevno listajo časopise, zmanjšuje. Kmalu osnovnošolci ne bodo več imeli zbranega toliko starega papirja3 kot so ga imele naše generacije. Se kdo spomni tega zbiranja starega papirja?

Mogoče se tudi motim, zato vas sprašujem, vam je ljubše tradicionalno listanje ali moderno klikanje?

 1. upam, da je to prav napisano ;) [nazaj]
 2. in mogoče še čiku :mrgreen: [nazaj]
 3. uff ne, motim se, saj vsak dan dobimo cel kup reklam [nazaj]
 • Share/Bookmark


7 odgovorov v “Listati ali klikati?”

 1.   1danica pravi:

  Pri nas se starega paprja še vedno ogromno zbere, res pa je da v glavnem na račun kakšnih podjetij, pa tudi katalogov in reklam. Naročanje časopisov je za mnoge (med drugimi razlogi) postalo tudi precej drago.

 2.   bamboo pravi:

  jaz sem navajena tako klikanja kot listanja. doma imamo narocen casopis in ponavadi ga vsak dan, ko pridem domov, prelistam, preberem zanimivosti doma in po svetu, ter nato se malo po racunalniku pobrskam…drugace pa je ze res, da pisam zamirajo, ampak zdi se mi, da pa je kaksno voscilo se vedno dobrodoslo v papirnati obliki, vsaj tako je meni vsec…

 3.   ninaa pravi:

  Js mam se vedno raje liste. Kot pa klik klik in uide in pozabis kje si kaj nasel…Knjige in tiskana beseda nasploh je zakon! Klik klik pa sprostitev!

 4.   senorita pravi:

  @1danica: se strinjam, veliko gospodinjstev si ne more privoščiti še ene dodatne položnice.

  @bamboo: definitivno, voščilo po e-mailu se nikakor ne more primerjati z napisanim na roko :)

  @ninaa: ja, knjige in tiskana beseda so zakon ;)

 5.   lordwales pravi:

  Se strinjam. Kljub internetu rad prelistam časopise!

 6.   vesna pravi:

  hm, zanimivo razmišljanje ja, e-poti vsekakor ne nadomestijo “starih” voščil, pisem, cajtngov, telefonov, še manj pa kofetkanj, ampak pri meni klikanje kar prevladuje pri novicah (časopisov ne berem v tiskani obliki, razen blogorolo bom, ko jo le dobim :) )

 7.   senorita pravi:

  @vesna: pri novicah sicer tudi pri meni prevladuje klikanje, ampak včasih pa vseeno rada vzamem v roke časopis :) Zadnjič pa sem celo kupila Večer, predvsem zaradi Blogorole :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !