Leto 2007 se bliža h koncu in kmalu bo prva obletnica od prihoda velecenjenega eura v deželo na sončni strani Alp. V Slovenijo, nadvse ponosno državico, ki je imela tako veliko čast, da je bila prva izmed novih članic EU, ki je prevzela skupno evropsko valuto. In kaj nam je Mr Euro prinesel?

vir

Meni predvsem bolj prazno denarnico, včasih za kakšen gram mogoče bolj težko, če se zgodi, da je polna kovancev, sicer pa občutek, da sem vedno brez denarja oz. ga imam vedno premalo. In kljub temu, da sem bila zaradi narave svojega dela že prej navajena na to valuto in bi znala, če bi me kdo zbudil sredi noči izstreliti koliko je 30 eurov v tolarjih1, me je občutek vedno prazne denarnice presenetil. Stari dobri tolarji, resnično jih pogrešam, vsaj navidezno je bilo namreč v njihovem času v denarnici več bankovcev kot pa računov in tudi na bančnem računu več sredstev kot pa zdaj.

Euro je mogoče prinesel tudi manj napitnin, saj so nas vztrajno vsi opozarjali, da vsak cent šteje. Prinesel nam je tudi manj obiskov menjalnic in bank, ker sedaj imamo valuto, ki nas lahko popelje v svet. Prinesel nam je občutek, da smo večji od Amerike, saj dolar proti “našem” euru ni nič.

Med drugim pa nam je ta gospod prinesel tudi podražitve. Ceno kave so nam zaokrožili kar lepo na en euro, ceno parkirišča iz 100 tolarjev na 50 centov, podražile so se frizerske, bančne in še marsikatere druge storitve in Zveza potrošnikov Slovenije je v mesecu januarju prejela 1300 jeznih prijav o podražitvah. Vse te pa se vseeno ne morejo kosati s tistimi, ki so nas doletele proti koncu leta v mesecu oktobru in novembru.

Pa da ne boste mislili, da je konec. Kar veselo se pripravite na štetje velecenjenih eurčkov v januarju.

 1. do stotina natančno :D [nazaj]
 • Share/Bookmark


6 odgovorov v “Leto je okrog”

 1.   buba švabe pravi:

  Evri bi bli načeloma v redu, če jih bi blo več… :P

 2.   senorita pravi:

  Dejansko jih res ni nikoli preveč ;)

 3.   bamboo pravi:

  js se kar strinjam z bubo

 4.   ninaa pravi:

  Men se tud zdi, da sem skos brez dnarja… :roll: Js se kr upam, da se bodo izpolnile besede, ki sem jih slisala enkrat od trgovke….˝Sej bodo prisli tolarji nazaj, boste vidli!˝

 5.   notnow pravi:

  Joj ne, tolarji ne bodo prišli nazaj in prav je tako. Meni se pa evri dopadejo, dopade se mi, da imamo zdaj “povsod” po Evropi enak denar.

  Je pa res, da je malo drugačen občutek, če imaš v denarnici 25 listkov po starih 5000 ali pa 5 listkov po 100 evrov. Tole je mene na začetku malo motilo, ker mi je dajalo vtis, kot da nimam nič denarja. Ampak zdaj sem se lepo navadila na to in mi evri ne povzročajo nikakršnih problemov. :)

 6.   senorita pravi:

  @bamboo: ja, eurov pač ni nikoli dosti, vsaj v denarnici ne ;)

  @ninaa: na žalost tolarjev res ne bo nazaj, se bomo kar morali sprijazniti z eurom :)

  @notnow: ja, res je razlika velika med tolarji in euri. Mislim, da so se ljudje zdaj res v večji meri navadili na vrednost enega stotaka. Ampak meni se vseeno zdi, da hitreje skopni kot pa včasih tistih ‘20 jurjev’ :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !