Zadnje dni v letu so nakupovalna središča polna ljudi, oglasijo se tudi tisti, ki med letom mogoče niso tako ‘dejavni’. Pač, potrebno je kupiti darila – božična, novoletna. Za partnerje, otroke, sorodnike in prijatelje. Saj ni važno, če ta trenutek nimate denarja. Ni problema, hej! Vzemite kredit! Si ne morete privoščiti “pravih” božično-novoletnih počitnic? Ah, no, seveda si lahko, saj je tu kredit – kratkoročni, z nizko obrestno mero, z nižjimi stroški odobritve kredita. Nikar se ne bojte. Samo pridite in denarja boste imeli še preveč!

Je res vredno in tako zelo pomembno, da človek vzame posojilo, samo zato, da lahko nekomu podari darilo??? Smo res postali družba, ki ji več pomeni dobiti neko darilo kot pa prejeti topel objem, začutiti, da te nekdo posluša in razume? Je tako pomembno, da vsem, ki jih poznaš, kupiš darila, ker jih bodo tudi oni tebi? Mogoče pa nekateri le poskušajo z neumnimi darili nadomestiti čas, ki si ga niso vzeli čez leto za eno kavico, en klepet in kratek obisk.

“Popusti tu, popusti tam, plača eden, potujeta dva, če kupujete pri nas v decembru, vas v januarju čaka 10-odstotni popust, izkoristite praznično ponudbo” – trgovci kar tekmujejo, kdo bo v tem “veselem decembru” zmagal. Radijski valovi in televizijski programi so polni veselih božičnih oglasov, vsi so tako hinavsko prijazni do nas potrošnikov, da bi le lahko kupili prava darila za svoje najbližje. Ali jih sploh moramo? Ali je obdarovanje potrebno? Medtem ko dedek in babica kupujeta ‘oh in sploh’ igračko v vrednosti 100 eurov za svojega dragega vnučka, na drugem koncu mesta mama razmišlja, katero položnico bi lahko prenesla v naslednji mesec. Ker ta mesec ji ne bo ‘zneslo’! Darila ji sploh ne ‘padejo na pamet’, vse preveč je drugih lukenj, ki jih je treba zakrpati.

Nisem proti obdarovanju, vsak je vesel, kadar dobi darilo, še večje zadovoljstvo naj bi te navdalo, ko ga sam podariš. Ampak, naj bodo darila skromna, naj bodo samo znak pozornosti, naj nekaj pomenijo in naj imajo neko vrednost, pa s tem ne mislim materialne.

Ali ni preprostejše enkrat za spremembo namesto sms-a kupiti voščilnico in nekomu napisati, kako pomembna oseba je v tvojem življenju? Seveda ne, če pa lahko brez problema vzamete kredit in tej osebi kupite darilni bon X trgovskega centra v vrednosti vsaj 100 eurov! Kaj še čakate?

 • Share/Bookmark


7 odgovorov v “Obdarovanje za vsako ceno”

 1.   buba švabe pravi:

  Ne maram daril. Takih ničvrednih, nepomembnih, vljudnostnih. Takih, ki so samo zato, ker je nekaj “treba” dati. Sam jih ne dajem, še manj jih maram sprejemati.

  Tista prava darila so pa nekaj drugega. In za ta ne rabiš zapraviti bogastva in zanje ne rabiš maske praznika ali rojstnega dneva ali česa podobnega…

 2.   lordwales pravi:

  Ho – ho – ho – vsepovsod božički , moja nova reportaža na mojem blogu , še sedaj me zebe!

 3.   senorita pravi:

  @buba švabe: točno tako! Darilo lahko podariš kadarkoli, pa naj bo december, februar ali pa junij. Ne rabiš posebnega datuma, če ima to darilo svoj namen in pomen. Najbolj sovražim, ko ljudje kupijo npr. 5 popolnoma istih ‘bednih’ daril petim popolnoma različnim osebam!? Pa saj menda nismo vsi isti. Čeprav očitno nekateri razmišljajo drugače.

 4.   M&M pravi:

  joj, js bi lahk kr znorela ob tej noriji obdarovanj. dobim ošpice, dobim želodčne krče, delajo me bolno. joj, ne smem pa niti pomislit na tiste medle roke, brez energije in življenja….

 5.   senorita pravi:

  @M&M: te popolnoma razumem, verjemi ;)

 6.   bamboo pravi:

  meni je tudi budalasoca najemanje nekih kreditov za darila…mislim, da ce ze kupujes darila, naj bodo majhna in prakticna…saj ni nujno, da mora biti veliko in izkazovati cel blisc…

 7.   senorita pravi:

  @bamboo: seveda, blišč je še najmanj pomemben. Važno je, da je darilo podarjeno iz srca in to ne samo sedaj v tem času, temveč kadarkoli.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !