To, da naš šolski sistem ni ravno najboljši, verjetno ni treba posebej poudarjati. Ampak ok, sistemu se je treba prilagoditi in veliko pri vsej stvari lahko naredijo učitelji. Ti se ravno tako nameravajo pridružiti stavkovnemu valu, ki naj bi zajel Slovenijo in nenehoma tarnajo, kako slabe so njihove plače. Pa si res vsi zaslužijo boljše?

vir 

Definitivno ne! Nikakor ne podcenjujem njihovega dela, saj ga nekateri res izvrstno opravljajo in predstavljam si, da vseeno ne more biti to tako lahko kot si nas večina predstavlja. Ampak nekateri si niti ne zaslužijo naziva učitelj, kaj šele povišanja plače! Zame osebno je učitelj tisti, ki mora znati otroku približati predmet in ga pravilno motivirati, navdušiti in konec koncev tudi ta predmet predstaviti. Otrok lahko namreč obožuje npr. angleščino kljub temu, da mogoče pri tem predmetu nima najboljših ocen. Zakaj? Zato, ker zna učitelj pridobiti njegovo pozornost, mu vzbuditi zanimanje in na ta način se otrok res uči. Uči se stvari, ki se jih bo mogoče čez eno leto tudi spomnil. Velikokrat pa na žalost ni tako, saj otroke silijo, da se stvari učijo na pamet in dejansko potem snovi sploh ne razumejo. Po pripovedovanjih staršev namreč otroci včasih sploh ne vedo in ne razumejo, kaj točno govorijo, saj se neko snov naučijo tako kot bi se učili pesmico – do pike natančno. In ne samo, da nekateri učitelji otrok ne znajo motivirati, temveč počnejo ravno nasprotno in tako pridemo na koncu do tega, da otrok zasovraži predmet, čeprav v resnici ne prenese učitelja.

Samo vprašam se lahko, zakaj določeni ljudje opravljajo ta poklic, za katerega zelo očitno niso bili rojeni. Potem pa sedijo za tistim katedrom, stresajo svojo slabo voljo in obupanost nad celim svetom na uboge otroke, se striktno držijo učnega načrta, zapisujejo ‘cveke’ v redovalnico in udarijo po mizi, ko klepetanja res ne prenesejo več. In to naj bi bilo njihovo poslanstvo?

Mogoče bi moral vsako učilnico v naših šolah krasiti tale napis: A good teacher helps those who are doing poorly to do well, and helps those who are doing well to do even better

 • Share/Bookmark


15 odgovorov v “Učitelj, teacher, maestro”

 1.   devil pravi:

  ja ene bodoce profesorice so res poklic zgresile morda bi takim bolje pasalo da bi vecerno solo ucile ker so tam bolj zreli otroci pa jih ne more tako hitro v slabo voljo spravit ;)

 2.   ani pravi:

  Kvaliteta učitelja in plača v našem (in še marsikaterem) sistemu nista sorazmerna. Plača je določena s plačnim sistemom. Učitelj se ne more pogajati za boljšo plačo, tudi če na kakršen koli način lahko dokaže svojo kvaliteto.

  Štrajk javnega sektorja bo za vse zaposlene v tem sektorju – sem spada vse osebje, ki je zaposleno v šolah (in drugih javnih inštitucijah), nenazadnje tudi čistilke.

  V kritikah na račun štrajka javnega sektorja večina vidi le npr. učitelje, razne uradnike ipd., vendar je le treba gledati malo širše. Tudi javni sektor zaposluje strokovne in “navadne” delavce, ki se imajo prav tako pravico boriti za boljše plače kot njihovi kolegi v gospodarstvu. Sploh pa ne gre za štrajk kar na suho, ampak za to, da bi vlada izpolnila dogovor, ki je bil že dosežen, pa se sedaj temu izmika.

  Fama, da v javnem sektorju nihče nič ne dela, je le malo prehuda. Tudi v gospodarstvu se najdejo “zapečkarji”. Krivdo za okostenelost sektorja pa tudi ni mogoče zvaliti (samo) na zaposlene.

  S kritiko na račun dela učiteljev se nekoliko tudi strinjam. Čeprav je treba le malo bolj poznati njihovo delo, ki je nedvomno zelo zelo naporno, sploh pa ne metati vseh v isti koš. Navsezadnje so samo ljudje in nekateri svoje delo opravljajo dobro, drugi pa pač ne. Je pa sistem takšen, da je plača določena, ne glede na uspešnost učitelja. Kar je po eni strani tudi vredu – kako pa bi sploh objektivno ocenjevali kvaliteto učitelja? Po tem, kakšne ima povprečne ocene? Glede na subjektivne sodbe učencev in njihovih staršev? Težko bi bilo, ane?

 3.   lordwales pravi:

  Ni najboljši, ni najcenejši, a je edini!

 4.   devil pravi:

  in bo vedno edini ostal !!!

 5.   senorita pravi:

  @ani: poanta tega posta ni v stavki, ki naj bi se zgodila 30.jan. in pri kateri bo sodelovala cela javna uprava, razen zdravnikov in zobozdravnikov. Nikakor nisem proti stavki, ljudje imajo do le-te vse pravice in popolnoma se strinjam s tem, da ne najdemo samo v javni upravi ljudi, ki “nič ne delajo”, ampak je ogromno takih tudi v zasebnem sektorju. Nikakor ne gre metati vseh učiteljev v isti koš, nekateri namreč svoje delo opravljajo odlično (in te bi bilo treba še posebej nagraditi) in še manj gre podcenjevati njihovo delo, ki kot sem napisala ni lahko. Tudi, kar se tiče plačilnega sistema, je tak kot je in strinjam se s tem, da bi uspešnost učitelja težko ocenjevali objektivno. Ocene sigurno ne bi bile prava izbira, ker ni nujno dober tisti učitelj, pri katerem so same petice. Hočem povedat le, da imajo ljudje, ki opravljajo ta poklic, veliko odgovornost in na njih je, kakšen odnos bo imel nek otrok do določenega predmeta. Poznam namreč primere, ko so ljudje imeli težave z angleščino skozi celotno izobraževanje in v veliki meri zaradi tega, ker so odšli iz OŠ s slabo izkušnjo pri tem predmetu. Učitelj v stilu: “Kaj pa ti znaš? Ti tega nikoli ne boš razumel! Še na triletno šolo se ne boš mogel vpisat!” Otrok, ki je že tako ali tako nesamozavesten, ne potrebuje potem še takšnih komentarjev. Več učiteljev bi pač moralo svoj poklic opravljati s srcem in ne otrok samo učiti, ampak jih tudi kaj naučiti…

 6.   Darja pravi:

  Vse preveč je učiteljev, ki jim poklic predstavlja zgolj službo. Lahko, da so strokovnjaki na svojem prodročju, ampak žal premnogi svojega znanja ne znajo prenašati naprej.

 7.   devil pravi:

  iz lastnih izkusenj vam povem da se ni dobro z kako bodoco profesorco v kaksno razmerje spustit ker ne more bit 1 minuto tiho in mislim da so tudi te tiste ko ucencem kar neka pridigajo in jih ne naucijo niso vse iste samo doloceni osebki

 8.   ani pravi:

  Se strinjam, mal prehitro sem se “stresla” in preveč razširila moje pisanje. Ni bilo mišljeno kot napad na tvoj post. Mal preveč blogov na to temo sem prebrala in imam potem zmešnjavo v glavi …

  Podobno kot za učitelje bi lahko rekli tudi za zdravnike, sodnike ipd. strokovnjake. Včasih so ti poklici uživali nek sloves in imeli avtoriteto, ki danes izginja ali pa je že izginila (najbolj se mi zdi, da pri učiteljih). Se mi pa zdi, da za to niso toliko krivi sami, pač pa je do tega stanja pripeljal razvoj družbe na mnogih nivojih.

 9.   devil pravi:

  do tega stanja da si slab ucitelj ni prislo zaradi druzbe temvec pa zaradi samega sebe oziroma zaradi svoje osebnosti

 10.   senorita pravi:

  @Darja: se mi zdi, da si za ta poklic ali pa nisi. Vsak pač ni sposoben biti dober pedagog, pa naj neko področje še tako obvlada.

  @ani: ni panike ;) Vsak komentar (negativen ali pozitiven) cenim. Se pa strinjam, danes enostavno ni več tiste prave avtoritete in definitivno je razvoj družbe prispeval k vsemu temu.

  @devil: ali ti sploh kdaj uporabljaš ločila pri pisanju?

 11.   bamboo pravi:

  naslov si zelo dobro napisala: UCITTELJ- pri nas nekako ze osovrazen poklic, ceprav je namenjen temu, da nekoga nekaj nauci, nekaj kar bi mu se prav prislo…ucitelji nekako kar izgubljajo avtoriteto, ker najsi bo se tako strog, bo slej ko prej naletel na nekoga, ki mu bo krzal pot…na taksne je treba biti pripravljen TEACHER- ti so v tujini zelo cenjeni, na primer ameriski studentje so veseli, ker se ucijo in tudi sprasujejo, ko kaj ne vedo, radi se ucijo, ker vedo, da bodo nekaj znali, zelijo si novih znanj MAESTRO-tisti, ki drzi “palicico” v roki, tisti, ki diktira, in tisti, ki ga poslusajo, da bo vse tako kto mora biti, takt, nota,…

  Vse tako razlicno, a vse z enakim ciljem: uciti in nauciti!

  PS: sem pozabila omenit, ucitelji icejo neznanje v otrocih in ne znanja!

 12.   devil pravi:

  ne ker sem imel slabo pedagoginjo;)

 13.   senorita pravi:

  @bamboo: izgubljanje avtoritete je res velik problem. Vse prevečkrat res učitelji iščejo neznanje namesto znanja.

  @devil: heh :D tako zelo slabo?

 14.   devil pravi:

  upam da jo v zivljenju nikoli vec ne bom sreca saj vidis kaj je iz mene naredila ;)

 15.   cosas de la vida… » Objave » “Svetovalne” službe pravi:

  [...] tem, kako pomembno vlogo imajo učitelji v otrokovem življenju, smo že pisali. Logično je seveda, da vsak učitelj ni tudi dober pedagog in da vsak, ki poučuje enostavno ni bil [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !