Ljubezen, love, amor… Tisto lepo čustvo, ki baje doleti vsakega vsaj enkrat v življenju in te nosi na svojih nevidnih krilih, česar se niti sam ne zavedaš. Ne smemo je zamenjati z zaljubljenostjo, s tistimi metuljčki v trebuhu, ko ne moreš ne jesti in ne piti, ko misliš samo in le nanj, ko odštevaš minute in čakaš, da ga zopet vidiš. Tudi ne s strastjo, tem močnim, z energijo nabitim čustvom. Ne. Ljubezen je nekaj popolnoma drugega. Ampak kaj?

vir

Jo je komu v resnici uspelo zares razložiti? Na to temo je bilo verjetno natipkanih nešteto besed, napisanih milijon pesmi, posnetih ogromno filmov, zaigranih neznansko število gledaliških predstav, a še vedno nam ni uspelo najti definicije, ki bi nam pojasnila, kaj ljubezen sploh je. Sta to dve osebi, ki postaneta ena? Gre za razumevanje, spoštovanje, iskrenost, igrivost, strast, srečo? Je to skupna pot skozi življenje? Ne vem. Verjetno je delček tega, ampak tudi veliko več kot samo to.

Shakespeare je nekoč rekel: “Love is blind, and lovers cannot see.” Kako prav je imel! V resnici je namreč težko najti tisto pravo, tisto večno, tisto, ki ti tudi dvajset let kasneje polepša jutra.  Tisto ljubezen. Tisti, ki mu to uspe, je lahko zares srečen. Ljudje smo pač takšni, da velikokrat izbiramo napačne osebe, a tega nočemo videti. Smo pač slepi. Vztrajamo v neki zvezi, iz katere prejemamo samo drobtinice in trpinčimo sami sebe. Ampak kljub temu, da to “v glavi” vemo, ne moremo in nočemo stran. Srce nam namreč govori drugače. Zakaj to počnemo verjetno ni nikomur jasno in dokler sami ne odpremo oči, čudežno ne spregledamo in ne rečemo: “It’s over!”, nam ni pomoči.

V resnično ljubezen je včasih zelo težko verjeti. Posebno, če si bil v življenju neštetokrat razočaran, postaneš nezaupljiv, skeptičen in v vsakem naslednjem iščeš napake. Dokler ne spoznaš tistega pravega pravijo. Tistega, ki te ovije okrog prsta, ki ti vedno znova izvabi nasmeh na obraz, ki te pokliče sredi noči, tebi pa srce utripa kot noro, samo zato ker slišiš njegov glas. Tistega, ki izvabi iz tebe tisto najlepše in odkrije v tebi vrline, za katere niti sama nisi vedela, da jih imaš. Tistega, ki te objame in poljubi, kadar to najbolj potrebuješ. Pravijo tudi, da te doleti takrat, ko to najmanj pričakuješ. Takrat doživiš svojo pravljico, svoje prizore iz prelepega romantičnega filma in svoje verze pozabljene ljubezenske pesmi.

Tako vsaj pravijo. Če to drži, pa presodite sami…

 • Share/Bookmark


20 odgovorov v “What is love?”

 1.   Morska pravi:

  Najlajže in najhitreje prideš do ljubezni, ko le to najprej najdeš v sebi in ne iščeš samo tisto, kar ti nekdo lahko da, ampak tudi tistega, kateremu lahko sam veliko daš.

 2.   ombre pravi:

  lepo si razlozila pojem ljubezen upam da bo mene tudi cim prej privabila v njen car;)

 3.   senorita pravi:

  @Morska: definitivno. Če nimaš rad sam sebe, imaš težko zares rad koga drugega. Sicer mi je pa zelo všeč tale tvoj stavek :)

  @ombre: hvala ;)

 4.   vesna pravi:

  ah, ljubezen…. :) lepo si napisala, nimam kaj dodati :)

 5.   senorita pravi:

  @vesna: ja tale ljubezen…včasih nam same preglavice povzroča ;) ;) pa hvala :)

 6.   bamboo pravi:

  iiiiiiiiiiiiii very nice :)

 7.   živi svoje sanje… » Blog Arhiv » Prava ljubezen…. pravi:

  [...] je pisala o ljubezni.…in misel…Takrat doživiš svojo pravljico, svoje prizore iz prelepega romantičnega [...]

 8.   Darja pravi:

  Zaljubljenost… verjetno je tisto na začetku, ko ti ob vsaki omembi njegovega imena zavre kri v glavi in ob vsaki misli nanj zaprhuta nešteto metuljčkov. Ljubezen… Verjetno to, da te po času, ko metuljčki že minejo, še vedno neustavljivo privlači. Da ti je najlepše, ko je srečen. Da nobena postelja ni preozka za spanje…

 9.   bonboniera pravi:

  ljubezen je tudi strast in tudi metuljčki, brez tega se ljubezen sploh ne more razviti.

 10.   senorita pravi:

  @bamboo: thanks ;)

  @Darja: “da nobena postelja ni preozka za spanje” – lepo si tole skupaj spravla ;) I like it :)

  @bonboniera: se strinjam, vendar ni ista strast in isti metuljčki kot pri zaljubljenosti. Takrat je vse sveže, noro, odštekano, ljubezen pa je nekoliko globja :) I think ;)

 11.   bonboniera pravi:

  ja seveda je ljubezen globlja, ampak ne takoj na začetku. mislim pa, da vsak izmed nas začuti, če je ta ljubezen res globoka oz. se bo razvila v nekaj globokega, ali le zaljubljenost.

 12.   tanny pravi:

  ah ta ljubezen… toliko besed bi bilo potrebno, da bi jo opisali.. ko pa lahko z enim dejanjem pokažemo.

  p.s. jaz imam po nekaj letih zveze še vedno metuljčke v trebuhu :) :)

 13.   senorita pravi:

  @bonboniera: ja seveda, na začetku ni čisto nič globokega ;) po določenem času pa res vsak začuti, ali bo “kaj iz tega” ali ne.

  @tanny: dejanja res štejejo več kot besede. Lepo, lepo, da so še prisotni metuljčki, naj bodo še v prihodnje :)

 14.   tanny pravi:

  senorita, a si ti kaj zaljubljena… nisi nam še nič povedala??? :) ;)

 15.   senorita pravi:

  @tanny: A jst? :D Ah, neeeeeeee ;) Trenutno sem kar na trdnih tleh, moj princ namreč še ni prišel :lol: hehe

 16.   ombre pravi:

  seniorita prisel bo ko ga bos najmanj pricakovala;)

 17.   senorita pravi:

  @ombre: ja, to sem pa že velikokrat slišala :D

 18.   ombre pravi:

  seniorita to je pol tisto presenecenje ;)

 19.   principessa pravi:

  “Love means never having to say you’re sorry.”

  torej mr.right obstaja? cist zares? najbol me p bega ali so zveze, ko oba enak mocno cutta. zkaj se mi zdi d nikol ni cist enako mocno :(

 20.   senorita pravi:

  @principessa: jst verjamem, da mr right obstaja – to ni popolna oseba, je oseba z vsemi svojimi napakami in težavami, ampak obstaja pa. Lahko, da sem naivna ;) Hmm…kar se tiče intenzivnosti čustev…kaj pa vem, mislim, da lahko dva čutita enako močno, velikokrat pa se res zgodi, da je res eden bolj zaljubljen od drugega – tu potem že nekaj ne “štima”. Ah, ta ljubezen, milijon vprašanj se najde v zvezi z njo ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !