Ne. Naslov tega posta nima nobene zveze s filmom, ki se trenutno vrti v naših kinematografih, ima pa seveda zvezo z denarjem, in sicer kar precejšnjo.

Denar…

Denar – sveta vladar? Težko bi danes, pa ne samo danes, verjetno je bilo zmeraj tako, dokazali nasprotno. Čeprav se mi nekako zdi, da je denar svojo vlogo in moč v družbi skozi leta vedno bolj in bolj povečeval, in čeprav je danes le “kos papirja” in nič več zlatnik ali srebrnik, je nedvoumno močnejši kot kadarkoli prej. Za nekatere je celo smisel življenja.

vir

Čeprav se vsi zavedamo, da se z denarjem vendarle ne da kupiti vsega oz. bolje rečeno ne da se kupiti najpomembnejših stvari v življenju, si moramo ravno tako vsi priznati, da je kljub temu ekstremno pomemben. Brez njega ti živeti ni! Če imaš denar, si lahko privoščiš počitnice – če si lahko privoščiš počitnice, se lahko spočiješ – če se lahko spočiješ, potem ne živiš ves čas stresnega življenja. Če imaš denar, lahko uresničiš svoje sanje – vsaj tiste, ki se jih da kupiti. Če imaš denar, lahko z danes na jutri odletiš v Avstralijo, obiščeš deževni pragozd, si privoščiš romantičen vikend v Parizu ali pa celo izlet v vesolje. Če imaš denar, ti ni treba kot vsem povprečnim ljudem trpeti dolgih čakalnih dob, ampak si zdravniški pregled enostavno plačaš. Če imaš denar, ti ta dopušča, da po vsem svetu iščeš najboljše zdravnike, kirurge, specialiste, ki seveda lahko pomagajo, AMPAK zdravja vendarle ne moreš kupiti. Tako kot ne moreš kupiti ljubezni1, sreče, prijateljstva, dobrote, iskrenosti, poštenosti, srčnosti, miru in vseh ostalih lepot tega sveta.

Zakaj se potem nekateri tako brezsmiselno ženejo za bogastvom? Kako lahko v tem vidijo izpolnitev svojega življenja? Kako lahko vsak trenutek razmišljajo o tem, kam vložiti naslednji zaslužek in kako oplemenititi svoje premoženje? Zakaj je njihov cilj, imeti več, še več in vedno več? Kaj se ne zavedajo, da denarja ne bodo odnesli s sabo v grob, da vsega tega denarja v resnici nikoli ne bodo mogli porabiti in da ves ta zaslužek ni vreden njihovih živcev in slabe volje? Ok, njihovo premoženje bodo podedovali potomci, ki se bodo po možnosti pravdali in tožarili za tistih nekaj fičnikov, nihče pa si ne bo zapomnil te osebe po njegovem enormnem bogastvu.

Ljudi vzljubimo zaradi njih samih, zaradi njihovega značaja, toplih besed, prijetnih pogledov, iskrenih čustev, očarljivega smeha, preproste narave in ne zaradi denarja. Vsaj pri meni je tako…

 1. vsaj tiste prave ne [nazaj]
 • Share/Bookmark


9 odgovorov v “Mad money”

 1.   Anonymous pravi:

  denar = obstoj

  kot si že sama ugotovila, brez njega obstoj ni mogoč zatorej odgovori na vprašanje kako lahko uživamo katerokoli od “lepot tega sveta” brez da bi se obenem gnali za denar? nekako se mi zdi, da mnogo od naštetih lepot žal gre z roko v roki z denarjem in tu leži tudi paradoks današnjega časa: če se želimo gnati za ideali potrebujemo denar, da dobimo denar se moramo mnogim idealom odpovedati. kot zagovornik idealne in aboslutne oblike mnogih naštetih lepot, da poudarim predvsem ljubezen in srečo, vsak dan znova zgrožen ugotavljam, da brez denarja žal nista mogoča; če že slučajno sta, pa bi ju večja količina denarja oplemenitila. v iskanju sreče žal ugotovim, da brez denarja le te ni mogoče doseči, pa naj bo ta v kakršnikoli obliki že, za dosego ali pa za obstoj dokler ni dosežena je nujen denar. zatorej je denar žal resnično sveta vladar

 2.   Maj pravi:

  Denar je žal nujen. Brez njega sreča(vsaj dolgoročna) praktično ni možna, ravno tako si ne moreš privoščiti lepot, ki nas obdajajo, tudi zdravje bo hitro začelo pešati, če si brez denarja nekje v nekem šotoru z minimalno prehrano,…

  Popolnoma pa drži, da pretirano pehanje za njim je pa najbrž še bolj škodljivo kot pa biti brez njega.

 3.   bamboo pravi:

  Ja se s strinjam:nekateri so tako samozaverovani vase, da mislijo, da lahko z denarjem kupijo prav vse, vendar kdor spozna obraz takega cloveka, se zaveda, da z njim ni dobro cesenj zobat, saj denar ni vse. denar ti lahko prinese marsikaj, ne prinese pa ti tiste notranje srece in zadovoljstva.

  nekateri so veseli, ker imajo polne racune, vendar, ali so srecni? ali je to samo zunanja maska, s katero dokazujejo svojo vplivnost?

  saj smo vsi le ljudje!

 4.   senorita pravi:

  @Anonymous: seveda je denar potreben za obstoj, brez njega se pač ne da, brez njega lahko samo životariš, pa še to mogoče ne, ampak vseeno se ne strinjam popolnoma s tabo, da lahko srečo, ljubezen ipd. “uživaš ali dosežeš” samo s pomočjo denarja. Zavedam se, da te ljubezen ne more nahraniti, ne more plačati računov, kupiti mesečne vozovnice in plačati vseh drugih stroškov, ampak tudi z manj denarja se da živeti in biti srečen. Mogoče sem naivna, ampak verjamem, da je mogoče :)

  @Maj: Točno to. Brez denarja človek ne more živeti, ampak lahko pa živi srečno tudi z manj denarja :)

  @bamboo: Jaz mislim, da ti denar nikakor ne more prinesti notranjega zadovoljstva, včasih je ravno nasprotno in te pahne v še večje nezadovoljstvo in lahko človek postane še bolj nesrečen.

 5.   šuši pravi:

  brez ni fajn, preveč pa lahko pokvari človeka in zaradi tega pozabi ta prave vrednote.

 6.   senorita pravi:

  @šuši: točno to sem hotela povedat :D

 7.   lordwales pravi:

  Kaj praviš 2 službi – ena malce boljša minimalna plača. Koliko nas je takih? Smo lahko veseli, imamo 1 službo in še 2 in vsak mesec 2 plači ( eno ta veliko in eno ta majhno ?

  Drugače kako ljubezen? jaz o njej bolj pišem kot jo uživam.

 8.   vesna pravi:

  ja, tej debati pa nikol ne bomo prišli do dna… bi pa res rada slišala od koga, ki je ful, ampak res ful bogat, zakaj mu je to tak smisel :???: včasih bi blo fajn živet u eni koči tam nekje, kjer denarja sploh ne poznajo… jim po mojem čisto nič ne manjka.. :)

 9.   senorita pravi:

  @vesna: jst tudi mislim, da jim nič ne manjka – še bolj fajn se imajo :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !