Moja generacija je odraščala v tistih časih, ko police trgovin niso bile tako obložene kot danes. Izbira nikakor ni bila tako pestra, ni bilo dvajset različnih vrst mehčalcev, niti petsto različnih vrst bonbonov, prav tako ne “na tisoče” različnih vrst salame in tudi čokolad ni bilo veliko, svoj čas smo jih celo kupovali v sosednji Avstriji. Bil pa je eden in edini Kinder jajček, zavit v belo-rdeč ovitek in ko si le-tega odstranil, se je pokazalo čokoladno jajce, ki si ga hitro razpolovil in zagledal mamljivo belo notranjost. Skrivalo pa je še eno malo rumeno plastično jajce, ki je vsebovalo presenečenje. Igračko. Če si imel srečo, vedno drugačno, velikokrat si jo moral sam sestaviti ali pa si dobil eno izmed figuric, ki je spadala v “družinsko zbirko”. Spomnim se krokodilčkov pri različnih opravilih, ali pa nilskih konjev in malih želvic. Vem, da sem kar dolgo te figurice hranila v svoji zbirki, danes pa me je sram priznati, da nimam pojma, kje se nahajajo.

vir

Spomnim se tudi tistega občutka, ko sem dobila Kinder jajček – neznansko veselje in navdušenje, predvsem pa radovednost, kaj je vsebina jajčka. Takrat pač otroci nismo dobili vsak dan druge čokolade, takrat ni bilo Fruchtzwerge in Monte, niti se ne spomnim drugih Kinder izdelkov kot so Bueno ali pa Pingui. Ne vem, ali so jih takrat pri nas že prodajali ali so bila le jajčka toliko bolj opazna. Zdi se mi, da smo otroci takrat bolj znali ceniti en sam košček čokolade, kaj šele kaj večjega kot so igrače. Ampak generacije se spreminjajo in danes starši peljejo otroke v trgovino, ti pa ne vedo, kaj bi si izbrali. Vse izgleda tako mamljivo, tako pisano, povsod polno nekih risanih junakov, presenečenj, slikic. Kaj vzeti se vpraša otrok in ker bi rad vse, hodi od police do police in v nakupovalni voziček meče vse, kar mu pride pod roke. Starši pa tega niti ne opazijo, saj so zaposleni s telefonskim pogovorom, z iskanjem moke v nenormalno veliki trgovini in odločanjem o tem, kateri izdelek iz zamrzovalnika bodo danes pogreli v mikrovalovni pečici. In tako imajo danes otroci nenormalno veliko število igrač, pestro zbirko risank na DVD-jih, nekateri že svoj računalnik, da ne govorimo o kolesu, rolerjih, skiroju in še milijon drugih stvareh, za katere si niti ne predstavljam, da obstajajo.

Ja, vse se spreminja in tako ima tudi blagovna znamka Kinder danes veliko več izdelkov in tudi tisto malo, rumeno plastično jajce je sedaj nekoliko drugačno. Če hočete, si lahko celo privoščite sladoled s “Kinder okusom”. Kako čas hitro teče…

  • Share/Bookmark


2 odgovorov v “Še Kinder jajček ni več tisto, kar je bil…”

  1.   Andreja pravi:

    Kinder jajcek je zakon xD

  2.   senorita pravi:

    Res je zakon ;) Še vedno…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !