Andrej Karoli je zadnjič v jutranjem programu rekel, da je glasba na avstrijskih smučiščih približno takšne kvalitete kot na večini slovenskih komercialnih radijskih postaj. Ja. Slovenske komercialne radijske postaje. Vedno bolj se mi zdi, da so samo kopija kopije, vse delujejo na isti način, edina izvirnost je v tem, da imajo ene novice oz. poročila 5 ali 10 minut pred uro. Bravooo?!

vir

Mogoče je problem v tem, ker v službi res cel dan poslušamo isto postajo in mi gredo programi zato toliko bolj na živce. Večina ljudi radio posluša verjetno res samo med vožnjo v službo oz. domov in zato verjetno nima občutka, da komercialne radijske postaje nas poslušalce že “posiljujejo” z enimi in istimi temami. Ko namreč že v četrto slišiš ponovitev posnetka iz jutranjega programa, ki niti ni tako smešen, kot si oni predstavljajo, bi radio poleg sebe najrajši zabrisal skozi okno. Da niti ne govorimo o tem, da isto pesem lahko slišiš petkrat v enem dnevu in prav tako jo boš petkrat slišal tudi naslednji dan.

Niti ne pomaga, če prestavljaš med posameznimi postajami, ker vedno naletiš na isto zgodbo. Nobena postaja nima več izvirnosti, vse imajo nekega svojega “zabavljača”, ki velikokrat preseže mejo dobrega okusa, vedno se vse vrti okoli seksa (je res potrebno čisto vsako temo povezati s seksom?!) in vedno vsi “obdelujejo” t.i. aktualne dogodke včerajšnjega dneva (ali celo preteklih dni), kar niti približno ni več zanimivo. Vse postaje se trudijo poslušalce pritegniti z razno raznimi nagradnimi igrami, v katerih je potrebno poiskati avto, ki se nahaja nekje v Sloveniji, vam plačajo položnice, vas pošljejo v Tunizijo na počitnice, yada, yada…

Enostavno se vprašaš, je to ljudem res všeč, jih takšne stvari res pritegnejo? Ali poslušamo radio samo zato, ker nam v tistem trenutku ne paše muzika iz CD predvajalnika, mogoče samo zato, da nekaj ropota in ni tišine? Včasih ni bilo tako…

 • Share/Bookmark


9 odgovorov v “Radio, radio”

 1.   Matija pravi:

  Se popolnoma strinjam z avtorjevim mnenjem tega članka!

 2.   chef pravi:

  Kdo sploh še posluša radio? Radio No.1: Center

  Seveda so (skoraj) vse radijske postaje isti šit, če imajo pa istega slaboumnega lastnika, ki je najslabše, ki je po mojem sinonim za najslabše, kar lahko ponudita kapitalizem in šovbiznis na slovenski način. Kakovost ni več pomembna, važne so samo še neke brezvezne ankete, ki so po mojem itak izmišljene.

  Dejansko je med komercialnimi radijskimi postajami edini še prebavljiv Salomon, čeprav vrtijo obupno glasbo. Zato pa vedno pogosteje poslušam Val 202. Jasno.

 3.   Gogi pravi:

  Uh, kot da bi brala moje misli. Pidomate, pretikam nonstop med posatjami celo pot v službo ali iz službe. Povsod isto. Na koncu itak pristanem pri starem dobrem Valu 202. Sam kaj, ko so včasih na sporedu pogovorne oddaje. Ti si pa ravno takrat zaželiš malo muzike. Pa si hitro v k….

 4.   Mateja pravi:

  Ah, komercialni radio je pač komercialni radio. Borijo se za oglaševalce in svoj obstoj.

  Glede ponavljanja pesmi večkrat na dan, pa 5 ponavljanj res ni nič pretresljivega. Na povprečni ameriški komercilani TOP 40 radijski postaji lahko #1 pesem na pop formatu slišiš 13 krat na dan. Praktični vsaki dve uri. Playliste na ameriških komercialnih pop postajah so res kratke, predvajajo pa samo najnovejšo pop glasbo. Seveda, po treh, štirih mesecih je pesem označena kot zastarela, postaje jo v glavnem nehajo predvajajti in nadomesti jo nova pesem. Pri nas tega ni, postaje predvajajo vse živo, staro en teden ali pa 40 let in je čista zmešnjava.

 5.   bojan pravi:

  Iz avtorjevih ust , v božja ušesa ! To kar je iz radia naredil g.Oblak in njemu podobni , lahko posluša ne vem kdo ? Američani in njihovi medijski zvarki (velja tudi za TV) , pa naj ostanejo tam kjer so ! Torej čez lužo !

 6.   top pravi:

  Try http://www.radiokazin.si …sama glasba, drugačna glasba;)

 7.   gpikaocet pravi:

  Val 202 je zakon

 8.   Mitja Urbančič pravi:

  Hm načeloma se lahko z vsem zgoraj napisanim strinjam-vendar pa smo tisti, ki delamo na komercialnih radijskih postajah odvisni od uredniške politike(torej lastniške) in seveda na trgu pač delujemo po načelu konkurenčnosti. Pri oglaševalcih pa seveda vemo kaj šteje-rajtingi, dosegi, poslušanost… In dejstvo je, da so prepoznavne radijske postaje tiste, ki pač ustrezajo kriterijem visoke poslušanosti. Seveda bi bilo fino delati drugače in da, vedno se da delati bolje-in prepričan sem, da nas to večina radijskih delavcev na komercialnih radijskih postajah počne. Izjema pa pač potrjujejo v prejšnjem stavku zapisano. Je pa tudi res, da če imaš obvezno naročnino, pokritost cele države in celotno mašinerijo nacionalne radijske postaje, je seveda lažje ustvarjati program. Hvala za pozornost in naj živi slovenski radio:-)

 9.   senorita pravi:

  @chef: ja, kvalitete ni več, je ostala pozabljena nekje v kotu. Tudi jaz vedno bolj pogosto poslušam Val 202 :)

  @Gogi: ja, mi je znano :) potem ostane samo še CD :)

  @Mateja: se mi zdi, da bi se lahko za obstoj in oglaševalce borili tudi na kak drug način :)

  @bojan: vedno znova se samo vprašam, je to folku res všeč?!

  @top: hvala, bomo pogledali :)

  @gpikaocet: se strinjam :)

  @Mitja Urbančič: verjamem, da nimate ravno prostih rok, sprašujem se samo, če takšne odaje in programi resnično prinašajo visoke ratinge in denar lastnikom? Očitno ga, meni gre pa na žalost vedno bolj na bruhanje…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !